مهمترین شرایط تحصیل در آلمان

30 مرداد 1401
11 دقیقه زمان برای مطالعه
مهمترین شرایط تحصیل در آلمان

کشور آلمان از بهترین اقتصادهای جهان محسوب می‌شود که پیوند میان دانشگاه و صنعت را به طور کامل برقرار کرده است و همچنان سال هاست که یکی از بهترین مقاصد مهاجرت از ایران است . محبوبیت دانشگاه‌های آلمان بین دانشجویان بین‌المللی به شکل مداوم در حال افزایش می‌باشد. دانشگاه‌های آلمان به دانشجویان آینده‌نگر نیاز دارند. این دانشجویان باید شرایط خاصی را برای دریافت پذیرش در دانشگاه‌های آلمان داشته باشند. در مقاله زیر به الزامات و شرایط تحصیل در آلمان پرداخته‌ایم.

فهرست مطالب

صلاحیت ورود

یکی از اساسی‌ترین شرایطی که باید برای همه متقاضیان رعایت شود، صلاحیت ورود به دانشگاه یا (“Hochschulzugangsberechtigung”) است. این مدرک ورودی تعیین می‌کند که آیا تحصیلات، آموزش و تجربه کاری یا مطالعاتی که در کشور خود کسب کرده‌اید، برای تحصیل در یک مؤسسه آلمانی کافی هست یا خیر. مثلاً فرض کنیم مدرک لیسانس زیست‌شناسی را در کشور خود دریافت کرده باشید. در این صورت باید با کسب گواهینامه صلاحیت ورود به دانشگاه، به تحصیلات کارشناسی ارشد خود در یک رشته مشابه زیست‌شناسی در آلمان ادامه دهید. با این‌ حال، بعید است که بتوانید با مدرک لیسانس زیست‌شناسی، در رشته ادبیات ادامه تحصیل دهید.

شما می‌توانید پایگاه داده uni-assist را بررسی کنید. فقط کافی است تا کشور محل اخذ مدرک تحصیلی قبلی و کادرهای اطلاعاتی مربوط به خود را تکمیل کنید. سپس دوره‌های تحصیلی در دسترس برای شما در آلمان به نمایش درخواهند آمد. شرایط تحصیل در آلمان الزامات خاصی دارند که همیشه باید برآورده شوند. اما “Hochschulzugangsberechtigung” یکی از اصلی‌ترین آن‌ها می‌باشد. این مورد همگانی است و بسته به دانشگاه آلمانی مورد نظر، احتمالاً شرایط دیگری نیز وجود دارد.

شرایط ویژه دانشگاه‌ها

اگر قبلاً دانشگاه رویایی خود را پیدا کرده‌اید، باید مستقیماً با آن‌ها تماس بگیرید و بپرسید که آیا درخواست شما را می‌پذیرند؟. یا به مدارک اضافی یا دوره‌های آمادگی (“Studienkollegs”) نیاز دارند؟. به‌علاوه، دانشگاه‌هایی که دوره‌های تحصیلی در زمینه‌های خلاقانه مانند موسیقی و هنر دارند، اغلب نمونه‌ای از مهارت‌های شما را به نمرات دوره تحصیلی قبلی شما ترجیح می‌دهند.

به غیر از گواهینامه‌های ذکرشده در بالا یا Studienkolleg، بسیاری از دانشگاه‌ها برای فرآیند پذیرش، معدل نهایی مدرک قبلی شما را نیز ارزش‌گذاری می‌کنند. البته این ارزش‌گذاری عمیقاً به دانشگاه و دوره تحصیلی مورد نظر شما در آلمان بستگی دارد. در عین‌ حال، شرایط تحصیل در آلمان در رشته‌های بسیار محبوب مانند پزشکی به طور سنتی نسبت به رشته‌های دیگر، سخت‌تر خواهد بود. علاوه بر این، دانشگاه‌های بسیار معتبر احتمالاً حداقل نمرات خاصی را برای جذب دانشجویان در نظر خواهند داشت.

مصاحبه حضوری

دانشگاه‌های آلمان در برخی موارد خواهان انجام مصاحبه حضوری نیز می‌شوند. متقاضیان باید مصاحبه‌کننده‌ها را درباره صلاحیت خود برای تحصیل در موسسه آموزشی مورد نظر متقاعد کنند. معیارهای پذیرش در مصاحبه حضوری توسط خود دانشگاه‌ها و به طور مستقل تعریف می‌شوند. بنابراین برای کسب اطلاعات بیشتر باید با دانشگاه موردنظر خود تماس بگیرید.

این مصاحبه‌ها جزء اصلی شرایط تحصیل در آلمان هستند و سنجش‌های مختلفی دارند. همچنین تا حد زیادی به نوع مطالعات و رشته مورد نظر شما بستگی دارند. برای هنرهای خلاق، ممکن است مجبور باشید مهارت‌های خود را در آن زمینه به‌صورت زنده نشان دهید. دانشگاه‌های دیگر ممکن است از این مصاحبه برای بررسی مهارت‌های زبانی شما استفاده نمایند. شاید بخواهند تعیین کنند که انگیزه‌های شما برای تحصیل در آلمان چیست و آیا با هنجارهای آلمان مطابقت دارند یا خیر.

شما باید انتظار مسائل مختلفی از مصاحبه حضوری در دانشگاه‌های آلمان داشته باشید. بهترین راه این است که از آمادگی کامل درباره رشته مورد نظر خود و دلایل تحصیل در آلمان برخوردار باشید. اولین برداشت از شما و توانایی شما در همان بار اول رخ می‌دهد و جبران‌ناپذیر است. بنابراین تمام تلاش خود را بکنید تا بهترین حالت خود را نشان دهید و به مهارت‌های خود اطمینان داشته باشید.

دوره‌ها و آزمون‌های آمادگی

ممکن است پذیرش مدارک و درخواست شما برای تحصیل در آلمان به شرکت در یک دوره آمادگی مشروط گردد. به این دوره آمادگی، دوره پایه یا دوره‌های پایه نیز گفته می‌شود و معمولاً تحت عنوان Studienkollegs برگزار خواهد شد. در عین‌ حال نتیجه مثبت یک آزمون خاص مانند TestAS نیز از مهم‌ترین شرایط تحصیل در آلمان محسوب می‌شود.

Studienkolleg

شرکت در Studienkolleg یا دوره پایه یکی از رایج‌ترین راه‌های کسب شرایط لازم برای تحصیل در دانشگاه‌های آلمان است. شما در این دوره پایه با مهارت‌های علمی، حرفه‌ای، بین فردی و زبانی آشنا می‌شوید. این موارد برای تحصیل موفق در آلمان ضروری تلقی می‌گردند. بسته به دانش شما در این زمینه‌ها، Studienkolleg معمولاً یک تا دو ترم طول می‌کشد. در نهایت، دوره پایه شما با یک آزمون ارزیابی (Feststellungsprüfung) که برای پذیرش در دانشگاه باید در آن قبول شوید، به پایان می‌رسد.

TestAs

اگر می‌خواهید شانس پذیرش و تحصیل موفق خود در آلمان را بدانید، می‌توانید قبل از نوشتن درخواست‌های خود در TestAS شرکت کنید. آزمون TestAs از دو بخش تشکیل شده است. یک آزمون عمومی که همه شرکت‌کنندگان باید در آن شرکت نمایند و یک آزمون اختصاصی که باید خودتان آن را انتخاب کنید. بر اساس سؤالات پرسیده شده، می‌توانید انتظارات مؤسسات آلمانی از شما را ارزیابی کنید. همچنین انتظارات شما هنگام ثبت‌نام در دانشگاه‌های آلمان نیز مشخص خواهند شد.

علاوه بر این، نمره قبولی در این آزمون می‌تواند شانس پذیرش شما در دانشگاه موردنظرتان را افزایش دهد. اکثر دانشگاه‌های آلمان می‌توانند نتایج شما در این آزمون را از طریق وب‌سایت TestAS مشاهده کنند. سپس مهارت‌های شما در این آزمون را در قضاوت خود درباره درخواست شما، لحاظ خواهند کرد. البته برخی از دانشگاه‌ها ممکن است صراحتاً از شما درخواست شرکت در این آزمون را داشته باشند. در حالی‌که برخی دیگر اصلاً نیازی به آن ندارند.

این آزمون مبتنی بر کاغذ است و فقط در تاریخ‌های خاصی برگزار می‌گردد. بنابراین، در زمان مقرر برای آن درخواست دهید تا مطمئن شوید که جای خالی باقی مانده باشد. همچنین از هزینه ثبت‌نام در این آزمون نیز آگاه باشید.

مدرک زبان

هنگام درخواست برای تحصیل در آلمان، به احتمال زیاد باید ثابت کنید که سطح مشخصی از مهارت‌های زبان آلمانی را دارا هستید. البته این امر نیز به دانشگاه مورد نظر شما بستگی دارد. اینکه چه سطحی از زبان آلمانی را تائید کنید و چه مدرکی توسط آن‌ها پذیرفته شود. گواهی‌های زبان رایج و پذیرفته‌شده به عنوان شرایط تحصیل در آلمان به شرح زیر هستند.

• Goethe Zertifikat یا گوته سرتیفیکیت
  • TestDaF
  • TELC
  • Deutsche Sprachprüfung für den Hochschulzugangیا DSH (این آزمون مستقیماً در دانشگاه شما انجام می‌شود).

لطفاً توجه داشته باشید که برخی دانشگاه‌ها نیز دوره‌های آموزشی خود را به طور کامل با زبان انگلیسی ارائه می‌دهند. در این موارد احتمالاً باید به جای مهارت‌های زبان آلمانی، مهارت‌های زبان انگلیسی خود را ثابت کنید. با این ‌حال، یادگیری زبان آلمانی هنگام تحصیل در این کشور همیشه مفید است تا بتوانید راه خود را در سراسر کشور راحت‌تر پیدا کنید. در هر صورت، همیشه توصیه می‌شود زودتر با دانشگاه خود هماهنگ کنید که چه شرایط، مدارک و گواهی‌های زبانی جزء الزامات آن است.

پذیرش در دانشگاه های آلمان

حالا نوبت به مرور شرایط تحصیل در آلمان برای تحصیل در یکی از دانشگاه‌های این کشور می‌رسد. شما برای ارائه یک درخواست موفقیت‌آمیز در دانشگاه‌های آلمان باید مراحل زیر را پشت سر بگذارید.

• به وب‌سایت‌های uni-assist.de، de یا anabin.de بروید تا ببینید که آیا مدرک شما برای تحصیل در دانشگاه‌های آلمان کافی و معتبر است یا خیر.
  • به جستجوی دانشگاه‌ها و رشته‌های مورد علاقه یا دارای شهرت خاص و مطابق با مدرکتان بپردازید.
  • شرایط پذیرش دوره تحصیلی را در وب‌سایت موسسه آموزشی مورد نظر بررسی کنید.
  • در صورت نیاز برای مدرک زبان دوره تحصیلی مورد نظر خود یا هر دوره آمادگی دیگری ثبت‌نام نمایید.
  • درخواست خود را به دانشگاه‌های منتخب ارائه دهید و نامه ثبت‌نام در دوره تحصیلی مورد نظر خود را پیوست کنید.
  • برخی از دانشگاه‌ها ممکن است شما را برای انجام مصاحبه مقدماتی، به احتمال زیاد از طریق نوعی نرم‌افزار ارتباط دیجیتال آنلاین دعوت کنند.
  • پس از ارائه درخواست موفقیت‌آمیز و انجام مصاحبه، یک پذیرش کامل یا مشروط از موسسه خود دریافت خواهید کرد.
  • اکنون می‌توانید برای ویزای خود درخواست دهید و به آلمان بروید تا با موفقیت در دانشگاه خود ثبت‌نام کنید.
  • پس از ورود به آلمان دوره زبان یا آمادگی خود را به پایان برسانید.
  • گواهی پایان موفقیت‌آمیز دوره خود را تحویل بگیرید.
  • در دانشگاه خود ثبت‌نام کنید.
  • از تحصیل در آلمان لذت ببرید.

اثبات توانایی مالی

یکی از شرایط تحصیل در آلمان که بسیار مهم است، اثبات داشتن پول لازم برای تأمین هزینه‌های تحصیل و زندگی در آلمان می‌باشد. اثبات توانایی مالی به عنوان بخشی از درخواست ویزای شما نیز درخواست خواهد شد. شما می‌توانید وضعیت مالی خود را به روش‌های مختلفی نظیر ارائه مدارک پس‌انداز شخصی یا از طریق پول والدین خود اثبات کنید.

اکثر دانشجویان این کار را با ایجاد یک حساب در آلمان انجام می‌دهند. شما باید مبلغ توافق شده را که بر اساس مدت اقامت شما در آلمان تعیین می‌شود، به این حساب واریز کنید. البته به عنوان یک دانشجوی بین‌المللی می‌توانید برای بورسیه‌ها و وام‌های مختلف نیز درخواست دهید. این برنامه‌های کمک مالی در طول برنامه تحصیلی شما در آلمان بسیار مفید و راهگشا خواهند بود.

مهلت درخواست برای تحصیل در آلمان

مهلت ارائه درخواست در هر دانشگاه و بسته به زمان شروع دوره‌ه، متفاوت می‌باشد. اما مهلت درخواست در اکثر دانشگاه‌های آلمان از جولای تا اوت است. معمولاً برای شرکت در رشته‌های ارائه‌شده به زبان انگلیسی و زبان آلمانی تا 15 ژوئن فرصت خواهید داشت. همچنین با مشاهده تقویم دانشگاه مورد نظر خود می‌توانید اطلاعات بیشتری در مورد تاریخ شروع ترم و شرایط تحصیل در آلمان به دست آورید.

به خاطر داشته باشید که دانشگاه‌های آلمان درخواست‌های زیادی از دانشجویان بین‌المللی دریافت می‌کنند و ظرفیت‌ها در بیشتر مواقع، محدود هستند. به همین دلیل درخواست زودهنگام توصیه می‌شود، به‌خصوص برای دانشجویان کشورهایی که برای تحصیل در آلمان به ویزا نیاز دارند. شما باید درخواست خود را به موقع و با مدارک کامل ارسال کنید. سپس منتظر نامه پذیرش یا رد درخواست خود باشید.

نکات مهم درخواست تحصیل در آلمان

پس از انجام تمامی مراحل فوق بیایید نگاهی به نکات مهم برای ارائه درخواست موفق و با شانس پذیرش بیشتر برای تحصیل در آلمان بیندازیم.

• اقدام سریع: اغلب، تأخیرهایی در فرآیند درخواست وجود دارد که خارج از کنترل شما هستند. پس این تأخیرها با اقدام زودهنگام و ارائه درخواست به موقع، چندان بر پذیرش شما تأثیر منفی نخواهند گذاشت.
  • توجه به جزئیات: شما باید تمام اسناد لازم و راهنمایی‌ها را به طور کامل مطالعه کنید تا هیچ کدام از جزئیات مهم را از دست ندهید.
  • کمک گرفتن و مشاوره: شرایط تحصیل در آلمان ممکن است گیج‌کننده باشند. بنابراین با یکی از دانشگاه‌های محل زندگی خود یا یکی از مشاوران دانشجویی خبره تماس و از آنها مشورت بگیرید.
  • نامه درخواست حرفه‌ای: این نامه درخواست، بزرگ‌ترین شانس شما است تا به دانشگاه بگویید چرا باید شما را بپذیرند. بنابراین آن را به دقت تنظیم کنید. اگر کسی را دارید که بتواند نامه را تصحیح کند و به شما بازخورد بدهد، واقعاً مفید خواهد بود.
  • تکمیل رزومه: دانشگاه‌های آلمان فقط به نمرات شما نگاه نمی‌کنند. آن‌ها دانشجویانی را می‌خواهند که نشان دهند برای رشته مورد نظر، مناسب هستند. بنابراین هر چیز مرتبط و مفیدی از توانایی‌های خود را در رزومه ارسالی بگنجانید.

جمع‌بندی

ممکن است به نظر برسد که الزامات و شرایط تحصیل در آلمان بسیار زیاد هستند و رعایت تمامی آن‌ها سخت و غیرممکن است. اما تا زمانی که از قبل آماده باشید، مطمئناً خواهید توانست در یک دانشگاه آلمانی پذیرش بگیرید. اگر با دقت، عزم و آگاهی پیش بروید، پذیرش در دانشگاه‌های آلمان یک روند بسیار آسان و روان خواهد بود. اگر به اطلاعات بیشتری در مورد نحوه تحصیل در آلمان نیاز دارید یا سؤالی درباره تحصیل در آلمان دارید، می‌توانید با مشاوران تحصیلی در این زمینه مشورت کنید. کمک گرفتن از سازمان‌های فعال و خبره در زمینه اخذ پذیرش و ویزاهای دانشجویی بین‌المللی نیز بسیار مفید خواهد بود.

مطالب مفیدی و ارزشمند